65% van de ouders speelt graag nog even ‘hotel mama’ als hun kind afgestudeerd is

Uit een bevraging van MyFamily blijkt dat 65% van de ouders hun kind graag nog een paar jaar thuis laat wonen na het afronden van de studies.

8 juni 2021 - Nu het eerste volledig coronaproof academisch jaar op zijn einde loopt, is het tijd om de cijfers en ‘next steps’ onder de loep te nemen. Dit academiejaar, bijvoorbeeld, zijn er 270.680 inschrijvingen geteld voor het hoger onderwijs. Dat is 4,5% meer dan vorig jaar en het hoogste cijfer ooit. Een deel hiervan bereikt hét kantelmoment: afstuderen. Een speciaal moment waar heel wat bij komt kijken: solliciteren, eigen financiën regelen, inschrijven bij VDAB, aansluiting bij het ziekenfonds,… Deze jongeren – en ook degenen die na het middelbaar meteen aan de slag gaan – maken een keuze voor de toekomst die ook een financiële impact heeft voor de ouders. Uit een bevraging van MyFamily blijkt dat 65% van de ouders hun kind graag nog een paar jaar thuis laat wonen na het afronden van de studies. Maar wat betekent dat afstuderen nu eigenlijk voor het Groeipakket? MyFamily, één van de vijf uitbetalers van het Groeipakket in Vlaanderen, zette een handig vijfstappenplan op om ouders wegwijs te maken tijdens deze bijzondere periode.

Ouders van afgestudeerde jongeren zijn vaak opgelucht wanneer hun zoon of dochter dat felbegeerde diploma in handen heeft. Maar wat volgt er dan?

Nog tot 12 maanden genieten van het Groeipakket
Uit een bevraging van MyFamily blijkt dat 65% van de ouders graag wat langer voor ‘hotel mama’ speelt en hun kind nog een paar jaar laat thuis wonen nadat het z’n diploma (middelbaar of hoger onderwijs) behaald heeft. 24% houdt z’n kind zelfs liefst zo lang mogelijk thuis.

Maar wat betekent dit voor het Groeipakket? Als schoolverlater heeft het kind nog maximum twaalf maanden recht op een Groeipakket, tenminste als hij of zij jonger is dan 25 jaar. Het recht op het Groeipakket stopt als het kind ouder is dan 25 jaar, of zijn eerste job in de wacht sleept, of een inschakelings- of werkloosheidsuitkering krijgt.

Blijft zoon of dochter tijdens deze periode thuis wonen? Dan blijven de ouders het Groeipakket op hun rekening ontvangen. Verhuist hun zoon- of dochterlief naar een eigen stekje? Dan ontvangt het kind zelf het maandelijks Groeipakket.

“MyFamily is er voor alle gezinnen. Wij willen kinderen – en de families waarin ze opgroeien – alle kansen geven om zich gelukkig en succesvol te ontplooien in de wereld van morgen. Nu het einde van het schooljaar in zicht is studeren weer heel wat jongeren af. We willen uiteraard de families van deze schoolverlaters zo goed mogelijk informeren in de te nemen stappen”, aldus Guido Stassijns, directeur MyFamily.

Inschrijving bij VDAB? Goed idee!
In een ideale wereld volgt na het afstuderen enkele weken verdiende vakantie. Even bekomen en vervolgens is het hard werken geblazen. De helft van de ouders raadt aan om zo snel mogelijk werk te zoeken, een kwart adviseert eerst een lange vakantie en 13% zou z’n kind eerst graag naar het buitenland zien gaan vooraleer werk te zoeken. Dat blijkt zo uit de resultaten van de bevraging.

Ouders laten hun kind zich best inschrijven bij VDAB als werkzoekende. Als schoolverlater is het kind niet verplicht om zich meteen in te schrijven, maar raadt MyFamily het wel aan. Dat is namelijk nodig om na de periode als schoolverlater een inschakelings- of werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen.

Hoe zit dat nu weer met dat bijverdienen?
Klust zoon of dochter als schoolverlater graag bij? Dat mag! Tot en met de maand van zijn of haar 18de verjaardag mag het kind onbeperkt werken. De ouders behouden tot dan dus een onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket.

Het kind mag als schoolverlater niet meer werken als jobstudent. Dat kan nog wel in de zomervakantie, nadat het hij of zij het einddiploma heeft gekregen.

Zoon- of dochterlief die 18+ is, mag maximum 80 uren per maand werken met een gewoon arbeiders- of bediendencontract. Werkt hij of zij een maand meer dan 80 uren? Dan ontvangen de ouders voor die maand geen Groeipakket. Best dat zij dus mee een oogje in het zeil houden en MyFamily of hun uitbetaler van het Groeipakket verwittigen.

Ziekenfonds
Vervolgens komt de aansluiting bij het ziekenfonds aan bod. Het kind hoeft zich pas zelf aan te sluiten van zodra hij of zij begint te werken, 25 jaar is of de wachttijd als werkzoekende erop zit. Is het kind jonger dan 25 jaar en werkzoekend? Dan blijft hij of zij verzekerd via het ziekenfonds van de ouders.

Klaar voor het ‘echte’ werk
Het is zover: de jongvolwassene is nu klaar om zijn eigen vleugels uit te slaan. Ouders mogen niet vergeten om de uitbetaler van het Groeipakket te verwittigen. Zij kijken dan na of het recht op kinderbijslag blijft gelden. Zo vermijden ouders dat zij achteraf centjes moet terugbetalen.

Wat met het lege-nestsyndroom? Zo’n 75% van de ouders geeft aan uit te kijken naar de dag dat hun telg het huis verlaat, maar zegt tegelijk last te zullen hebben van het lege-nestsyndroom. Gelukkig kan de schoolverlater – letterlijk en figuurlijk - rekenen op het Groeipakket van MyFamily. Dit handige stappenplan helpt ouders om hun oogappel klaar te stomen voor de volgende grote stap.

 


Bron cijfers inschrijvingen: Het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) van de Vlaamse Overheid.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MyFamily

MyFamily is een van de vijf uitbetalers van het Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag sinds 1 januari 2019. MyFamily geeft gezinnen een klare kijk op hun rechten en gidst hen proactief in de complexe reglementering. MyFamily betaalt o.m. het Groeipakket uit en ondersteunt gezinnen wettelijk, kwalitatief en professioneel zodat ze sterk in hun schoenen staan. Daar maakt MyFamily het verschil omdat het vindt dat gezinnen zich moeten focussen op wat echt telt: hun kinderen alle kansen geven in de wereld van morgen.